Dny rakouské a bavorské kuchyně v Masných krámech

Štítky: Masné krámy
25. 11. 2013 | České Budějovice

Masné krámy představí tento týden kuchyni našich nejbližších sousedů z Rakouska a Bavorska. Šéfkuchař Luděk Hauser využil při přípravě speciálního menu své bohaté zkušenosti z hotelu Bayerischer Hof v lázeňském městě Bad Füssing, které patří kvalitou služeb mezi nejlepší lázeňská místa v Evropě. Již pátý ročník Dnů rakouské a bavorské kuchyně bude zahájen dnes.

„Bavorská a rakouská kuchyně jsou nám historicky velmi blízké, jejich styl je podobný jako u nás a všechny pokrmy se celkově velmi dobře hodí k pivu. Přestože naši sousedé využívají prakticky stejné suroviny jako my, chuťové odstíny a koření jsou jiné a pro nás často nezvyklé. Inspirující a zajímavá pro nás může být například i prezentace pokrmů na talíři. Chutí všech jídel i použitými surovinami se chceme co nejvíce přiblížit originálům,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.

Interiér Masných krámů bude vyzdoben dekoracemi v národních barvách Rakouska a Bavorska a personál bude obsluhovat ve stylových „lederhosen“.

Nahlédnutí do kuchyně našich sousedů
Rakousko/Bavorsko
Masné krámy 25. 11. – 1. 12. 2013


Menší pokrmy pod pivo
150g    „Tiroler Speckplatte“ 89,- Kč
100g     „Erdäpfelkäse“, ředkev a pečivo 79,- Kč
120g     „Weiswurst“, sladká hořčice, preclík 69,- Kč

Polévka
0,22 l    „Knoblauchcremesuppe“ /krémová česnečka/, česneková tyčka z listového těsta 35,- Kč
        
Hlavní pokrmy
150g    „Tafelspitz“ /vařené hovězí/, žemlový křen, bujónové brambůrky 98,- Kč
150g    „Jägerbraten“ /vepřová krkovice v houbovém sosu/, domácí špekový knedlík 98,- Kč
360g    „Tiroler Gröstl“ /restované hovězí s bramborem/, cibule, zelenina, sázené vejce 89,- Kč
250g     „Wiener Backhendl“ /smažené kuřecí paličky/, míchaný listový salát, ½ bylinková bageta 98,- Kč
400g    „Käsespätzle“ /sýrové špecle s restovanou cibulkou/ 89,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
200g    „Wiener Schnitzel“ /originální vídeňský řízek z telecí kýty/, petrželkový brambor, citron 179,- Kč

Moučník
200g    „Kaiserschmarren“ /císařský trhanec/, jablečné pyré 54,- Kč

Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků. Kapacita restaurace Masné krámy je 200 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz

Luděk Hauser
Kreativní šéfkuchař Masných krámů se může pochlubit 14-letou zahraniční praxí v bavorském v hotelu Bayerischer Hof, který byl zařazen do průvodce Michelin. V tomto hotelu začínal „od píky“ a postupně se vypracoval až na pozici zastupujícího šéfkuchaře, ve které pracoval několik let. Znalosti získával mimo jiné i tím, že pro hosty pomáhal připravovat kulinářské výlety do různých koutů světa v podobě tématických večerních bufetů. Během své profesní kariéry často připravoval menu pro zajímavé osobnosti německého show byznysu. Vařil mimo jiné pro Jeho výsost bavorského prince Leopolda. Připravoval i menu pro exprezidenta Václava Havla, který navštívil Masné Krámy v roce 2008. Rád vaří jídla z české kuchyně a zvěřinu. Je specialistou na přípravu nevšedních druhů ryb a středomořské kuchyně. Volný čas tráví rybařením, golfem a s rodinou.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a slavnostně otevřeny 1. října 1954. Restaurace rychle získala značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být Masné krámy uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 200 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák totiž velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. V Masných krámech se kroužkovaný ležák čepuje přímo z tanků. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák senzorické vlastnosti poněkud jiné, než klasický sudový ležák Budweiser Budvar (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

 

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky