V Masných krámech zavoní medvědí česnek

Štítky: Masné krámy
25. 3. 2011 | České Budějovice

České Budějovice, 25. března 2011 – S příchodem jara začala sezóna medvědího česneku. Již v těchto dnech je možné v lužních a listnatých lesích sbírat jeho listy, které se vyznačují typickou česnekovou vůní. Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy, připravil z medvědího česneku devět zajímavých receptů. „Neustále se snažíme našim hostům nabízet nové a zajímavé pokrmy s využitím čerstvých sezónních surovin. Medvědí česnek u nás byl kdysi široce využívanou bylinkou, kterou dnes skoro nikdo nezná. Jeho chuť je jemnější než u běžného kuchyňského česneku. Tento česnek navíc obsahuje i řadu léčivých látek,“ říká Luděk Hauser.

O medvědím česneku
Česnek medvědí (Allium ursinum) je lesní druh, který roste v lužních a listnatých lesích, kolem potoků či na úpatích svahů. Má rád vlhké, humózní a kypré půdy. Často se vyskytuje hromadně a vytváří krásné koberce bílých květů. Medvědí česnek je stará léčivá rostlina. Obsahuje především silice se sirnými sloučeninami. Účinné látky působí v mnoha směrech. Mají baktericidní účinky a pomáhají například při nachlazení a při onemocnění horních cest dýchacích. Působí rovněž fungicidně, ničí mykózy a plísně. Medvědí česnek také snižuje krevní tlak a působí proti kornatění cév. Používá se jako prostředek ničící střevní baktérie, proti nadýmání a proti střevním parazitům. V kuchyni se používají především mladé listy a květní stvoly.


„Speciality z medvědího česneku“ v Masných krámech (28.3. – 3.4.)

Předkrm:
100g Bruscheta z cherry rajčátek a medvědího česneku,
bílé pečivo zapečené s kozím sýrem 56,- Kč

Polévka:
0,22 l Krém z medvědího česneku
s máslovými krutony 29,- Kč

Hlavní pokrmy:
360g Penne s česnekovým pestem,
sypané parmezánem 62,- Kč
100g Krůtí prsíčka na roštu,
penne s česnekovým pestem, sypané parmezánem 86,- Kč
120g Grilovaná klobáska s medvědím česnekem,
hořčice, křen, chléb 2ks 59,- Kč
150g Sekaný řízek s medvědím česnekem,
bramborová kaše    78,- Kč
150g Vepřový plátek v česnekovém těstíčku,
smetanový brambor 84,- Kč

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje:
150g Plněná kuřecí prsa s kozím sýrem,
servírovaná na italském rizotu s medvědím česnekem 118,- Kč
150 g Ragú z norského lososa v ryzlinkovém sosu,
s medvědím česnekem, šafránové špagety 129,- Kč

Další informace včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz. Rezervace do restaurace Masné krámy je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz.

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky