Masné krámy již od zítra nabídnou „Svatomartinské husy“ a další dobroty

Štítky: Masné krámy
9. 11. 2011 | České Budějovice

Ke svátku svatého Martina nedomyslitelně patří posvícení a pečená „Svatomartinská husa“. Hosté českobudějovických Masných krámů se mohou těšit na do zlatova upečenou husu s plněným jablkem, červeným zelím a variacemi knedlíků. Husy se budou péci vcelku a jedna porce bude představovat ¼ celé husy, tedy asi jeden kilogram. Za ochutnání budou stát i další speciality z kuchyně Luďka Hausera, například grilovaná krocaní prsíčka se slaninou, pečené kuřecí stehno a la husa, paštika z husích jatýrek nebo krémová polévka z husích drůbků s hráškem. Svatomartinské posvícení v Masných krámech začíná zítra a potrvá až do neděle 13. listopadu.

„O Svatomartinské husy v Masných krámech je každoročně velký zájem, který přes rostoucí konkurenci ve městě stále vzrůstá. Letos máme připraveno 200 porcí hus, to je o 50 porcí více než loni. Budeme podávat výhradně nejkvalitnější husy z českého chovu, které nám dodává Rybářství Nové Hrady,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař Masných krámů. Novohradské husy patří mezi chuťově vyhledávané speciality a pocházejí z jediného šlechtitelského chovu v České republice s více než třicetiletou tradicí. Další informace o husách z Nových Hradů najdete zde

Svatomartinské posvícení v Masných krámech
10.11.-13.11.2011
Předkrmy
100g Paštička z husích jatýrek, pečivo (48,- Kč)
80g Kachní prsíčka na marinovaném polníčku, balsamico-medový dresink, toast (69,- Kč)

Polévky
0,22 l Krémová polévka z husích drůbků s hráškem (30,- Kč)

Hlavní pokrmy
250g Pečené kuřecí stehno „ala Husa“, červené zelí, bramborový a špekový knedlík (89,- Kč)
150g Grilovaná krocaní prsíčka se slaninkou ve švestkové omáčce, bramborové krokety (119,- Kč)
250g Restovaná kuřecí játra s cibulkou, opečený brambor, ďábelská omáčka (85,- Kč)

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
¼ Čtvrtka do zlatova pečené husičky, plněné jablko, červené zelí, variace knedlíků (298,- Kč)
se sklenkou 0,2l Svatomartinského vína (328,- Kč)

Moučníky a sladká pokušení

100g Babiččiny domácí kynuté buchty (39,- Kč)

Masné krámy jsou vyhlášené především kroužkovaným ležákem Budweiser Budvar, který je čepován z pivních tanků. „Svatomartinské posvícení“ je jen jednou z mnoha letošních gastronomických akcí. Již ve druhé polovině listopadu proběhnou „Dny rakouské a bavorské kuchyně“ pod záštitou obchodního oddělení Rakouského velvyslanectví.

Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz.

O restauraci Masné krámy

Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007.

Rekonstruovaný interiér navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a prakticky účelný charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Nalezneme zde jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita restaurace je 190 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech

Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar. V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar točí přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).