Chřestění aneb speciality z chřestu v Masných krámech

Štítky: Masné krámy
13. 5. 2011 | České Budějovice

Šéfkuchař restaurace Masné krámy Luděk Hauser využil vrcholící chřestovou sezónu k sestavení speciálního menu s osmi pokrmy, jejichž součástí je zelený nebo bílý chřest.  Akce bude ukončena v neděli 22. května.

„Chřest se pěstuje nejméně čtyři tisíce let a byl vždy považován za luxusní delikatesu. Proto se snažíme právě touto gastroakcí přiblížit různé druhy přípravy také našim hostům. Z chřestu se dá připravit například chutná polévka nebo řada omáček, ale nejtypičtější příprava je vařený chřest s holandskou omáčkou nebo rozpuštěným máslem," říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy. „V naší nabídce bude chřest zelený i bílý a většina pokrmů bude z kategorie lehkých jarních jídel,“ dodává Luděk Hauser.

Kompletní menu akce „Chřestění“:

Studené předkrmy
110 g  Chřest s dušenou šunkou, Vinaigrettem a máslovým toastem ( 49,- Kč)

Polévky
0,22 l  Chřestová krémová polévka (25,- Kč)

Hlavní pokrmy
250 g  Chřest s holandskou omáčkou, vařený brambor (79,- Kč)
250 g  Chřestový „Duet“, zelený a bílý chřest, Schwarzwaldská šunka, smetanový brambor (89,- Kč)
400g  Chřestová pánev s těstovinami a kuřecími nudličkami sypaná parmezánem (99,- Kč)

Šéfkuchař Luděk Hauser doporučuje
160g  Grilovaný filet ze Šumavského pstruha, chřestová omáčka, šťouchaný brambor s medvědím česnekem (129,- Kč)

Chřest se steakem dle Vašeho přání
200g  Krůtí nebo vepřový steak s holandskou omáčkou, vařený brambor (129,- Kč)
 200g  Hovězí roštěná z mladého býka s holandskou omáčkou, vařený brambor (139,- Kč)

Masné krámy letos nabídnou hostům i další gastronomické akce: v červnu „Salátový festival“, v září “Steakové speciality“ a v říjnu „Zvěřinové hody“. Masné krámy lákají návštěvníky nejen dobrou kuchyní, ale především dokonale ošetřeným čepovaným pivem. Hosté si zde mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar i na dalších produktech pivovaru Budějovický Budvar.

Kapacita restaurace Masné krámy je 190 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 10:30 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na    e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér, jehož autorem a dodavatelem je studio Story Design a.s., navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 190 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).