Hokejoví mistři světa vařili v Budějovickém Budvaru Zlaté pivo

25. 6. 2010 | České Budějovice

Čtveřice hokejových šampionů v prostorách národního podniku Budějovický Budvar vlastníma rukama přispěla k tomu, že si na podzim budou moci vychutnat Zlaté pivo nejen hokejoví fanoušci. To je připravováno z nejkvalitnějších surovin – hlávkového žateckého chmele, moravského sladu, speciální kultury kvasinek a vody z vlastních 300 metrů hlubokých artéských studní.

Hokejisté nejprve obdrželi od generálního ředitele Budějovického Budvaru, n.p. Jiřího Bočka dar, poté už podle instrukcí sládka Adama Brože přesně nadávkovali chmel pro speciální zlatou várku. Místo hokejek se proto oháněli sekyrkou. „Nebyla to pro mě úplně neznámá činnost. Děda byl vedoucím stáčírny, naše rodina tak měla a má k pivu blízko. Nešel jsem tedy do neznáma. Věděl jsem, že to nebude jednoduché,“ uvedl brankář Tomáš Vokoun, který pak s parťáky musel pytle s chmelem zvážit a natahat na připravený transportní vozík.

Ve varně pak zlatí hoši nasypali připravený chmel do nádob a zahájili vaření speciální edice Zlatého piva. „Várka je speciálně označená a registrovaná. Zlaté pivo tak nebude zaměnitelné,“ řekl sládek Budějovického Budvaru Ing. Adam Brož.

Největší pozdvižení mezi místními vzbudil rodilý Jihočech Jiří Novotný. „Učil jsem se na kuchaře a před lety v pivovaru dělal praxi. Některé zaměstnance jsem při prohlídce poznával. Jako Jihočech mám Budvar rád, je skvělé podívat se do pivovaru a mít šanci udělat se spoluhráči vlastní várku,“ pochvaloval si Novotný v rozhovoru s novináři.

Zajímavosti z Budějovického Budvaru
 1,28 milionu  -  Počet hektolitrů piva vystavených v roce 2009
 672 399 - Počet vyrobených hektolitrů světlého ležáku v roce 2009
 628 - Počet zaměstnanců Budvaru, ti by utvořili přes 20 reprezentačních hokejových týmů
 263 000 - Celkový objem ležáckých tanků ve sklepě Budvaru (v hektolitrech).

Při výrobě originálního ležáku Budweiser Budvar se používá tradičních postupů a staví se na znalostech a vědomostech, které zanechaly předchozí generace sládků. I proto je u světlého ležáku zachována devadesátidenní doba zrání v ležáckém sklepě při nízké teplotě (2°C), čímž se dosáhne čisté, zakulacené a plné chuti. Přestože jsou při výrobě využívány nejmodernější technologie, tradiční výrobní postup a původní charakter piva zůstaly zachovány.

Budějovický Budvar je od roku 2003 oficiálním partnerem české extraligy ledního hokeje i oficiálním partnerem české hokejové reprezentace. Zároveň je Budvar jedním z hlavních partnerů českobudějovického hokejového klubu.

Pivovar Budějovický Budvar, n. p. je dlouhodobě jedním z nejúspěšnějších potravinářských podniků v České republice. V současné době je posledním z velkých pivovarů, které mají výhradně český kapitál. V roce 2009 vystavil Budějovický Budvar 1,28 mil. hektolitrů piva. Téměř polovina produkce je vyvážena do více než 50 zemí všech světadílů.

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky