V Masných krámech dnes začíná Salátový festival

Štítky: Masné krámy
9. 6. 2010 | České Budějovice

Českobudějovická restaurace Masné krámy připravila pro své hosty další zpestření své standardní nabídky. Dnes bude zahájena gastronomická akce nazvaná „Salátový festival“. Kromě několika druhů salátů, určených jako samostatná hlavní jídla, kuchaři připraví i italskou zeleninovou polévku minestrone, nakládanou grilovanou zeleninou nebo marinované čerstvé jahody s mátou a zmrzlinou. Kompletní nabídka Salátového festivalu je zveřejněna na webových stránkách restaurace www.masne-kramy.cz. Salátový festival potrvá do 19. června.

„Salátový festival využívá širokou nabídku čerstvé sezónní zeleniny. Podávané saláty jsou nejen zdravé, ale stanou se i příjemným osvěžením v těchto teplých dnech. Věříme, že našim hostům zachutnají,“ vysvětluje Tomáš Olejník, vedoucí oddělení gastro z Budějovického Budvaru.

Masné krámy plánují v letošním roce i další gastronomické akce. Na září připravují nabídku nazvanou „Houby z jihočeských lesů a hájů“, v říjnu „Nahlédnutí do kuchyně našich sousedů – Rakousko, Bavorsko“, v listopadu „Svatomartinské husy“ a v prosinci oblíbené „Zvěřinové hody“.

Masné krámy patří mezi největší budvarské restaurace na světě. Vyznačují se nejen vysokou úrovní pokrmů, ale především nabídkou dokonale ošetřeného piva. Hosté si v Masných krámech mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar čepovaném přímo z tanku. V loňském roce tam číšníci roznesli celkem 205 450 půllitrů
a navíc 37 833 malých porcí kroužkovaného ležáku. Nejoblíbenějšími pokrmy v Masných krámech vloni byli zástupci tradiční české kuchyně: pivovarský guláš (7275 porcí), grilovaná vepřová žebra (5145 porcí) a staročeská vepřová pečínka (4291 porcí). Obsluha naservírovala celkem 26 477 porcí polévek a 104 111 porcí hlavních jídel.

 Kapacita restaurace je 190 míst. Otevřeno je denně, v pondělí až čtvrtek od 10.30 do 23 hodin, v pátek a sobotu končí provozní doba o půlnoci, v neděli Masné krámy zavírají ve 21 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na internetových stránkách www.masne-kramy.cz.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953 a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér, jehož autorem a dodavatelem je studio Story Design a.s., navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 190 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6° - 8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky