Export Budějovického Budvaru do Austrálie se rozšiřuje o tmavý ležák

20. 5. 2010 | České Budějovice

Budějovický Budvar, n. p., odešle zítra do Austrálie první zásilku tmavého ležáku. Jedná se celkem o 108 hektolitrů v půllitrových lahvích. Doprava zásilky potrvá asi šest týdnů. Austrálie patří mezi nejvzdálenější vývozní teritoria Budějovického Budvaru, ale zároveň se řadí k těm, ve kterých se prodej velmi dynamicky rozvíjí a pravidelně dosahuje dvojciferných meziročních nárůstů.

„Australanům naše pivo s jemnou hořkostí zachutnalo. Svědčí o tom i velmi dobrý vývoj našeho prodeje. Podle předběžného zájmu zákazníků očekáváme, že zde bude úspěšný i náš tmavý ležák,“ říká Ing. Tomáš Bártů, exportní manažer pro Austrálii z Budějovického Budvaru.

Pivovar začal do Austrálie vyvážet světlý ležák pod značkou „Budějovický Budvar“ v roce 2004. Tehdy byl prodaný objem 380 hektolitrů. Během pouhých pěti let se podařilo tento objem zvýšit osminásobně. V roce 2009 činil vývoz do Austrálie 3100 hektolitrů, což představuje, navzdory ekonomické recesi, meziroční zvýšení o 35 %.

Velmi dobře se v této zemi rozvíjí i prodej čepovaného světlého ležáku, který obohatil nabídku restaurací v Sydney, Melbourne, Perthu nebo Adelaide loni v červenci. Cena za půllitr se pohybuje kolem sedmi australských dolarů (v přepočtu cca 125 Kč).

Budějovický Budvar očekává v letošním roce další zvýšení celkových prodejů v Austrálii. Zvláště vysoký nárůst bude dosažen u sudového piva.