Na vánoční stůl patří kvalitní a správně servírované pivo

Štítky: Budweiser Budvar
21. 12. 2009 | České Budějovice

Světlý ležák Budweiser Budvar a speciální pivo BUD Premier Select jsou vhodným doplňkem slavnostního oběda či večeře. Každá domácnost věnuje mimořádnou péči přípravě vánoční večeře, ale péče o pivo ke slavnostní tabuli bývá často opomíjena. Přestože pivo z Budějovického Budvaru má specifickou chuť, která je výsledkem použití nejkvalitnějších surovin a tradičního výrobního postupu, konečný chuťový zážitek je do značné míry ovlivněn také postupem při skladování a servírování piva. Správný postup obsahuje jen několik jednoduchých pravidel.

Ihned po nákupu umístíme láhve do chladné a tmavé místnosti, nebo přímo do chladničky. Pokud nemáme k dispozici chladný skladovací prostor, musíme pivo umístit do chladničky nejméně 3-4 hodiny před podáváním. Láhve by při skladování měly stát, abychom pivo při servírování zbytečně nerozbouřili převracením láhve. Při manipulaci s láhví zbytečně netřepeme. Ideální teplota piva pro servírování je 6 - 9 °C.

Pivo správně naléváme nadvakrát. V první fázi naléváme pivo do středu sklenice, dokud pěna nedosáhne horního okraje sklenice. Dbáme na to, aby pěna nepřetekla. Po chvilce doplníme objem piva na správnou míru: pivo naléváme ve druhé fázi pomalu do mírně nakloněné sklenice, aby stékalo šikmo po stěně. Aby pěna vydržela co nejdéle, nesmí být na sklenici zbytky mastnoty nebo saponátů. Při použití myčky na nádobí je vhodné sklenice ještě před usušením opláchnout čistou pitnou vodou, abychom odstranili zbytky chemikálií, které negativně působí na trvanlivost pěny. Sklenice by také neměla být rozehřátá přímo z myčky. Vhodné je i vychlazení sklenice (např. vypláchnutí studenou vodou), které napomůže k udržení optimální teploty piva při konzumaci.

Světlý ležák Budweiser Budvar je vlajkovou značkou Budějovického Budvaru. Je vyroben z nejkvalitnějších hlávek žateckého chmele, vybraného moravského sladu, speciální vlastní kultury kvasinek a panensky čisté vody z artéských studní. Doba zrání („ležení“) piva trvá 90 dní, během těchto dní pivo získává svoji celkovou vyváženost, jemnější hořkost a harmonii. Obsahuje 5 % alkoholu.

BUD Premier Select je 16° pivo s obsahem alkoholu 7,6 %. Při jeho výrobě je hlavní důraz kladen na velmi dlouhé zrání (ležení) piva v ležáckých tancích, které u piva BUD Premier Select trvá 200 dnů. Dlouhé zrání ve spojení s použitím nejkvalitnějších surovin vede k mimořádně lahodné a vyvážené chuti piva BUD Premier Select. Na trh se dodává pouze v lahvích o objemu 0,33 litru. Speciální pivo BUD Premier Select bylo v letošním roce oceněno v soutěži speciálních a neobvyklých piv „Znojemský hrozen 2009“ druhou cenu v kategorii světlých speciálních piv.

Tato piva jsou vhodná nejen jako nápoje ke slavnostním pokrmům. Je možné je využít i jako ingredience při přípravě jídel. Níže najdete pro inspiraci dva recepty. Přejeme příjemné svátky a dobrou chuť!


Tournedos
Hlavní chod se světlým ležákem Budweiser Budvar
Tournedos na paprikové omáčce s pivem, pečená cukina, lilek, papriky s bramborovou pohankovou placičkou a baby tomaty.
Suroviny na čtyři porce:
Tournedos:

800 g očištěné svíčkové, 250 g olivového oleje, sůl, bílý pepř, česnek, 100 g nasekaných čerstvých bylin, 20 g steakového koření, 150 g másla
Papriková omáčka s pivem:
300 g červené kapie, 30 g česneku, 80 g cibule, 50 g olivového oleje, 100 g másla, 50 g cukru, 0,3 l  světlého ležáku Budweiser Budvar, 100 g oloupaných tomatů, 50 g rajského protlaku, sůl, bílý pepř
Pohanková placička:
300 g nových brambor, 10 g kurkumy, sůl, 100 g uvařené pohanky, 150 g polohrubé nebo hladké mouky, 50 g másla, cibulový, nebo jiný olej na pečení
Pečená čerstvá zelenina:
200 g cukiny, 100 g lilku, 4 ks chřestu, 100 g paprik (kapie), 50 g baby tomatů, olivový olej, sůl, bílý pepř, rozmixovaná bazalka

Postup:


Tournedos:
Hovězí svíčkovou nakrájíme a svážeme na potřebný tvar. Naložíme do olivového oleje s česnekem, takto připravený biftek, osolíme a opepříme a po stranách obalíme v sekaných čerstvých bylinách (rozmarýn, šalvěj, tymián s koriandrem a steakovým kořením). Takto připravené bifteky pečeme na pánvi s olivovým olejem, zakryjeme alobalem a dopékáme s přidáním másla v salamandru.
Papriková omáčka s pivem:
Omyté červené kapie zbavené dužiny dáme na rozehřátou pánev s olivovým olejem, přihodíme dva celé stroužky česneku s jednou pokrájenou cibulí a trochou cukru. Mírně osolíme, opepříme a dusíme za mírného podlévání světlým ležákem. Když nám papriky změknou, přihodíme jedno oloupané na plátky nakrájené rajče s trochou rajského protlaku a dochutíme solí s bílým pepřem. Hotovou omáčku rozmixujeme a procedíme přes jemné sítko.
Pohanková placička:
Pohanková bramborová placička je vlastně škubánek, do kterého přidáme uvařenou pohanku s curcumou a změklým máslem. Z takto připraveného těsta tvarujeme placičky, které pečeme na pánvi s cibulovým olejem.
Pečená čerstvá zelenina:
Cukinu s lilkem pečeme zprudka na olivovém oleji se solí a bílým pepřem. Během pečení je možno zeleninu potírat rozmixovanými bylinkami v oleji. Papriky se ve Francii opalují, aby se zbavily slupky a potom se pečou samostatně na olivovém oleji a jako příloha můžou být klidně studené.

Jahody na třtinovém cukru s pivem
Dezert se speciálním pivem BUD Premier  Select
Horké jahody na třtinovém cukru s pivem BUD Premier Select a oplatkou z bílé čokolády s jogurto-rozinkovou omáčkou.
Suroviny na čtyři  porce:
300 g jahod, 100 g cukru, 1 dl piva BUD Premier Select, 200 g drcených corny, 100 g bílé čokolády, 50 g kokosu, 50 g oříškové pasty
Postup:
Na teflonovou pánev nasypeme třtinový cukr, přihodíme omyté a osušené jahody, které opatrně opečeme zastříkáme pivem BUD Premier Select a lehce prohřejeme. Takto připravené horké jahody klademe na oplatku z bílé čokolády, přilijeme jogurto-rozinkovou omáčku s odvařenou šťávou z jahod a piva, zdobíme mátou.
Oplatka z bílé čokolády:
Drcené corny smícháme s bílou čokoládou, oříškovou pastou a kokosem. Takto připravenou hmotu roztíráme do kulatých ráfků a dáme ztuhnout.
Jogurto-rozinková omáčka:
Do bílého jogurtu vyškrábneme trochu vanilkového lusku, přidáme ušlehanou šlehačku, moučkový cukr, spařené a osušené rozinky.

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky