Budějovický Budvar uvádí do zkušebního provozu nové části stáčecích linek za 15 mil. Kč

Štítky: PivovarInovace
7. 10. 2009 | České Budějovice

stáčecích linek. Jedná se o technologický soubor, který zrychlí a zefektivní ukládání a vykládání plastových přepravek s pivními lahvemi na palety a zjednodušší další manipulaci s plnými paletami. Soubor zařízení se skládá z depaletizačního a paletizačního stroje (vykládání/nakládání přepravek na palety), stroje pro ovíjení plných palet plastovou fólií a tiskárny, která nanáší na zabalené palety etikety. Výkon nového zařízení je 54 000 lahví za hodinu a hodnota investice dosáhne 15 mil. Kč. Dodavateli jsou firmy Manex Bořetice a JaGa Praha.

„Instalace nového souboru strojů je součástí našeho dlouhodobého investičního plánu pro výkonové posílení lahvových linek a má také přímou vazbu na nově zaváděný automatizovaný systém skladového hospodářství v Budějovickém Budvaru. Dodávky pro naše zákazníky nebudou během zkušebního provozu nového zařízení nijak omezeny,“ říká Ing. Dalibor Čáp, vedoucí odd. techniky a energetiky Budějovického Budvaru. Rozšiřování a modernizace lahvových linek v Budějovickém Budvaru se provádí na etapy již od roku 2005, kdy byly instalovány nové myčky lahví. Následovaly například výměny etiketovacích strojů a plničů piva, nebo repasování pastérů. Letos v létě byly do provozu uvedeny vkladač lahví do přepravek a myčka beden v hodnotě 16 mil. Kč.

V letošním roce předpokládá podnik celkové investice ve výši 479 mil. Kč, které směřují do rozšíření kapacity obchodních středisek v České republice, obnovy strojů na lahvovně nebo do nákupu nových přepravek a sudů. Největší letošní investicí je výstavba moderního automatizovaného skladu lahvového piva za 87 mil. Kč. V roce 2008 investoval Budějovický Budvar, n. p. do svého rozvoje celkem 282 mil. Kč.