Masné krámy mají za sebou úspěšný rok

Štítky: Masné krámy
8. 12. 2008 | České Budějovice

Masným krámům se podařilo navázat na slavnou tradici. Během uplynulého roku se těšily velkému zájmu zákazníků. Od 5. prosince 2007 do 4. prosince 2008 tam hosté vypili 1560 hektolitrů piva. „V Masných krámech vypili hosté v průměru 130 hektolitrů čepovaného piva měsíčně. To je téměř 7-krát více, než ve statisticky  průměrné české restauraci,“ říká Antonín Janský, vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru. Podle posledních údajů společnosti Data Servis činí průměrná výtoč v českých gastronomických provozovnách jen asi 19 hektolitrů piva měsíčně.

Většinu objemu čepovaného piva tvořil v uplynulém roce „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar z pivních tanků. Jeho podíl byl asi 87 %, tedy 1365 hektolitrů. Zbytek čepovaného piva tvořilo výčepní pivo, tmavý ležák a čepované nealkoholické pivo. „Naši číšníci roznesli během 12 měsíců celkem 290 102 porcí velkých piv a 36 712 porcí malých piv,“ doplňuje Tomáš Olejník, vedoucí restaurace Masné krámy.

Hosté vyhledávají Masné krámy i kvůli dobré kuchyni. Během 12 měsíců bylo naservírováno celkem 86 862 hlavních jídel a 32 914 porcí polévek. Největší úspěch měly pokrmy tradiční české kuchyně: Pivovarský guláš (9 186 porcí), Staročeská vepřová pečínka (5 272 porcí) a Grilovaná vepřová žebra (4 574 porcí).

Kapacita restaurace Masné krámy je 190 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 11:00 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednat na telefonu 387 201 301 nebo na e-mailu info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz.

O restauraci Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953, a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér, jehož autorem a dodavatelem je studio Story Design a.s., navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 190 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.
V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je k dostání jen ve vybraných českých restauracích. Kvůli obsahu živých kvasinek je kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6°-8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky