Známá pražská restaurace „U Medvídků“ zprovoznila nové pivní hospodářství: nyní nabízí i nepasterovaný ležák Budweiser Budvar

Štítky: Budweiser Budvar
7. 3. 2008 | České Budějovice

Známá pražská restaurace a hotel „U Medvídků“ dokončila ve spolupráci s pivovarem Budějovický Budvar rekonstrukci svého pivního hospodářství. Do prostoru pivnice bylo instalováno pět pivních tanků, každý z nich o objemu 10 hektolitrů. Díky nově vybudované technologii skladování piva bude nyní restaurace „U Medvídků“ nabízet čepovaný nepasterovaný ležák Budweiser Budvar z tanků. „Zavedení tankového hospodářství přispěje k lepší kvalitě čepovaného piva, což nám umožní lépe konkurovat restauracím v okolí,“ říká Jan Göttel, spolumajitel restaurace „U Medvídků“.

Systém „U Medvídků“ je výjimečný tím, že tanky se staly nedílnou součástí interiéru pivnice a zákazníci je mohou vidět. Protože tanky nejsou tradičně umístěné v chladném sklepě, jsou  jejich pláště izolovány a aktivně chlazeny. „Pokud vím, funguje taková technologie ve střední Evropě pouze na dvou místech – v českobudějovických Masných krámech a
U Medvídků. Jinak se využívá pouze v restauracích na zaoceánských lodích,“ říká Bohumil Maťha, technik a projektant Budějovického Budvaru, který za projekt odpovídal. Tankové hospodářství „U Medvídků“ zajišťuje skladování piva za ideálních podmínek a zabraňuje jeho kontaminaci nežádoucími mikroorganismy. Mikrobiologická čistota (sterilita) celého systému je pro zákazníka zárukou, že na stůl vždy dostane ležák nejvyšší kvality a čerstvosti. Senzorické a chuťové vlastnosti takového piva se blíží vlastnostem piva natočeného přímo z ležáckého tanku v pivovaru.

Zásobování restaurace „U Medvídků“ je realizováno pomocí originálního kontejnerového systému, který vyvinul Budějovický Budvar v roce 2007. Podstatou systému jsou tepelně izolované kontejnerové zásobníky na pivo o objemu 10 hl. Pivo v nich vydrží studené nejméně 24 hodin. Kontejnery se, spolu s příslušenstvím, sterilují a následně plní v pivovaru. Po naplnění se kontejnery převezou do regionálního centrálního skladu. Do restaurace se pivo zaváží unikátním rozvozním automobilem s vlastním přečerpávacím a plnícím zařízením. Na místě určení se kontejner připojí přímo na pivní tank. Systém je, na rozdíl od většiny konkurenčních systémů rozvozu piva koncipován tak, aby na místě odběru odpadlo finančně i časově náročné čištění přívodního potrubí mezi tankem a přepravním kontejnerem před každým plněním. Přečerpávání piva z kontejneru do tanku trvá jen 12-14 minut.

Restaurace „U Medvídků“ je již čtvrtou restaurací v Praze, která nabízí tankové pivo z Budějovického Budvaru. Další „zatankované“ budvarské restaurace v Praze jsou „U Šumavy“ (Štěpánská 3), „Pod Slavínem“ (Svobodova 144) a „Rocky o’Reily (Štěpánská 32).

Restaurace a hotel „U Medvídků“
Založení restaurace „U Medvídků“ se datuje již od roku 1466. Bývalý pivovar, ve kterém byl rovněž i první pražský kabaret, byl v minulém století přestavěn na jednu z největších pražských pivnic (kapacita je dnes 400 míst). Při rekonstrukci restaurace byl vybudován v historických prostorách hotel*** s 33 pokoji. Hotel je výjimečný svými dochovanými gotickými krovy a renesančními malovanými stropy.

Kontakty:
Na Perštýně 7,