Budějovický Budvar zabránil svému konkurentu v zápisu komunitárních ochranných známek „BUD“

16. 12. 2008 | České Budějovice

Rozhodnutí soudu velice vítáme. Soud uznal naše argumenty a zrušil registrace komunitárních ochranných známek BUD. Rozhodnutí soudu posiluje známkoprávní pozici Budějovického Budvaru v zemích Evropské unie,“ říká Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru. Nyní se zvýší právní stabilita prostředí pro rozvoj obchodních aktivit v jednotlivých členských státech. „Pokud by byly komunitární ochranné známky BUD registrovány, mohlo by to v budoucnu zvýšit počet sporů vedených na území jednotlivých členských států EU,“ dodává Mgr. Helena Lejtnarová, právnička Budějovického Budvaru. V některých zemích je totiž označení „BUD“ chráněno jako zeměpisné označení nebo ochranná známka ve prospěch Budějovického Budvaru.

Proti rozhodnutí soudu lze podat do dvou měsíců odvolání.

Na základě podobných argumentů byla před časem zamítnuta i registrace komunitární ochranné známky „Budweiser“, o kterou žádala společnost Anheuser-Busch ve třídě 32 (pivo).

V období 2000/2007 bylo ukončeno celkem 111 soudních sporů a správních řízení, které vedl Budějovický Budvar v oblasti ochranných známek. Budějovický Budvar byl úspěšný v 80 případech a v 5 případech skončil spor remízou.