Nealkoholické pivo Budweiser Budvar – vhodný nápoj pro horké dny

11. 7. 2008 | České Budějovice

Letní období klade zvýšené nároky na pitný režim. Denně by měl dospělý člověk vypít 2 - 3 litry tekutin. V létě by se měla dodržovat spíše horní hranice tohoto limitu. Důležité však není pouze množství nápojů, ale i jejich skladba. Často se například zapomíná na to, že káva a alkoholické nápoje se do denního limitu nezapočítávají. Nápoje s vysokým obsahem cukru pocit žízně zvyšují a navíc mohou nepříznivě působit na zubní sklovinu.

Nealkoholické pivo díky své hořkosti a kysličníku uhličitému dobře zahání pocit žízně, a navíc obsahuje řadu biologicky hodnotných látek. „Nealkoholické pivo obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky, antioxidanty, esenciální aminokyseliny a další sloučeniny. Jeho hlavní devizou však je, alespoň v případě nealkoholického piva Budweiser Budvar, osvěžující chuť způsobená jemnou hořkostí a obsahem oxidu uhličitého,“ vysvětluje Petr Košin z oddělení výzkumu Budějovického Budvaru.

Další pozitivní vlastností nealkoholického piva je jeho nízký energetický obsah. Zejména v letním období kladou odborníci na výživu důraz na konzumaci potravin s nižším energetickým obsahem z důvodu menší zátěže organismu. Porovnání nealkoholického piva se slazenými nealkoholickými nápoji v tomto směru jasně vyznívá pro nealkoholické pivo. Energetický obsah kolových nápojů se nejčastěji pohybuje v rozmezí 104 – 187 kJ/100 ml, limonád s ovocnou příchutí v rozmezí 126 - 212 kJ/100 ml, ochucených minerálních vod od 65 do 104 kJ/100 ml, ovocných ledových čajů kolem 120 kJ/100 ml a u džusů dokonce až 233 kJ/100 ml. Energetický obsah běžného ležáku se pohybuje kolem 175 - 180 kJ/100 ml. Nealkoholické pivo Budweiser Budvar má energetický obsah pouze 53 kJ/100 ml. Pro lepší představu lze uvést, že zatímco půllitrové balení koly obsahuje přibližně stejně energie jako 12 kostek cukru, tak v případě nealkoholického piva Budweiser Budvar je to pouze 3,6 kostky. „Nealkoholická piva mají obecně poměrně nízký energetický obsah. Nealkoholické pivo Budweiser Budvar má podle měření v naší laboratoři jeden z nejnižších energetických obsahů z nealkoholických piv prodávaných na českém trhu -  a to až o několik desítek kJ na 100 ml méně,“ dodává Petr Košin.

Výroba chutného nealkoholického piva je poměrně složitá a neobejde se bez přísného dodržování technologické kázně a bez dlouhodobých zkušeností. Zárukou kvality a chuti nealkoholického piva Budweiser Budvar je i fakt, že sládek Budějovického Budvaru – Ing. Josef Tolar – byl členem týmu, který v roce 1975 vyrobil první nealkoholické pivo v Československu. Nealkoholické pivo Budweiser Budvar se vyrábí z nejkvalitnější přírodních surovin a jeho chuť a vůni dotváří žatecký hlávkový chmel. V prodeji je v lahvích o objemu 0,5 a 0,33 litru a od letošního dubna též v KEG sudech o objemu 20 litrů.

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky