V Masných krámech se letos vypilo již 1000 hl piva

1. 9. 2008 | České Budějovice

Jedna z nejznámější restaurací v České republice – Masné krámy – vytočila v letošním roce již 1000 hl piva. Největší podíl na tom má kroužkovaný ležák Budweiser Budvar, který se v Masných krámech, jako na jediném místě na světě, čepuje přímo z tanku. Letos se ho prodalo 874,2 hl (87 % celkového objemu). Zbytek čepovaného piva tvořil tmavý ležák, výčepní pivo a nealkoholické pivo z produkce Budějovického Budvaru.

„Výtoč 1000 hl piva za osm měsíců potvrzuje, že se Masným krámům po loňském znovuotevření podařilo navázat na jejich historický věhlas. Podíváme-li se na výsledky prodeje podrobněji, zjistíme, že u nás letos hosté vypili celkem 185 604 velkých a 23 992 malých piv, což jsou skutečně úctyhodná čísla,“ říká Antonín Janský, vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru.

Masné krámy však nepřitahují zájem hostů jen kvůli výbornému pivu, ale i díky skvělé kuchyni. „O tom nejlépe svědčí fakt, že během letošního roku bylo v Masných krámech zkonzumováno celkem 58 078 porcí hlavních pokrmů, tedy v průměru 238 porcí denně. Nejoblíbenějším pokrmem byl Pivovarský guláš s houskovým a špekovým knedlíkem, křenem a cibulkou, kterého bylo servírováno 6 185 porcí,“ dodává Tomáš Olejník, vedoucí restaurace Masné krámy.

Na dalších místech žebříčku hlavních jídel následovaly:
Staročeská vepřová pečínka, zelí, houskový a bramborový knedlík - 3 508 porcí
Grilovaná vepřová žebra - 3 218 porcí
Svíčková s houskovým knedlíkem - 3 062 porcí
Kachní stehno, zelí, houskový a bramborový knedlík - 2 316 porcí
Vepřové koleno - 1 935 porcí.

Hosté mají velký zájem také o polévky, kterých bylo podáno celkem 21 845 porcí. Nejpopulárnější polévkou se stala česnečka (6 953 porcí), těsně následovaná dršťkovou (6 797 porcí) a hovězí s játrovým štrúdlem (4 300 porcí).

Při příležitosti překonání hranice 1000 hl vytočeného piva bylo umístěno nad vchod do restaurace originální historické sudové čelo. Toto sudové čelo tvořilo součást výzdoby restaurace již v roce 1956, jako reklama na pivo z Budějovického Budvaru. „Umístění historického sudového čela nad vchod do restaurace má pro nás velký symbolický význam. Při rekonstrukci restaurace jsme dbali na historickou návaznost na původní Masné krámy, a proto jsme rádi, že tento historický artefakt je zpátky tam, kam patří,“ dodává Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru.

Kapacita restaurace Masné krámy je nyní 190 míst, protože díky zájmu zákazníků byly během letošního roku do interiéru přidány další 4 stoly. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 11:00 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednávat na telefonu 387 201 301 nebo e-mailem na info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz.

Pivnice Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953, a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér, jehož autorem a dodavatelem je studio Story Design a.s., navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 190 míst.

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar.
V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje – jako na jediném místě na světě - přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je jinak k dostání jen ve vybraných českých restauracích, všude je ale k dispozici pouze sudový. Kvůli obsahu živých kvasinek je totiž kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6°-8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky