Hosté vypili v Masných krámech za 100 dnů 533 hektolitrů čepovaného piva

14. 3. 2008 | České Budějovice

Jedna z nejznámější restaurací v České republice – Masné krámy – má za sebou 100 dní od zahájení provozu po celkové rekonstrukci. První období bylo velmi úspěšné. Hosté vypili celkem 533 hektolitrů čepovaného piva. Nejoblíbenějším druhem piva je tankový kroužkovaný ležák Budweiser Budvar, který má na prodeji podíl 91% (celkem 486 hektolitrů). Zbytek objemu čepovaného piva vytvořil tmavý ležák a výčepní pivo. Hosté Masných krámů jednoznačně preferují pití piva z klasických půllitrů – celkem jich bylo během 100 dnů 99 703.

„S výsledky jsem spokojen. Hosté u nás vypili celkem 109 222 velkých a malých piv. Naši výčepní i číšníci odvedli obrovský kus práce, stejně tak personál kuchyně,“ říká Antonín Janský, vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru. Masné krámy nenabízejí hostům jen dobré pivo, ale také vynikající kuchyni. V průběhu prvních 100 dní provozu naservíroval personál restaurace celkem 23 212 porcí hlavních pokrmů, průměrně tedy 232 denně. V pomyslné hitparádě je na prvním místě „Pivovarský guláš“, kterého se prodalo 1 838 porcí. Druhým nejoblíbenějším pokrmem jsou „Grilovaná vepřová žebra“ (1085 porcí), následovaná „Pečeným stehnem z mladé kačeny“ (865 porcí). Během 100 dnů si hosté objednali například 720 pečených vepřových kolen, 8 098 polévek, 970 porcí staročeských lívanců a 2 108 kusů „Pecínku chleba Masné krámy“.

Kapacita restaurace je 178 míst. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hod, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hod a v neděli od 11:00 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednávat na telefonu 387 201 301 nebo e-mailem na info=zavinac=masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz.

Pivnice Masné krámy
Dnešní budova Masných krámů pochází zřejmě z roku 1554. Jak název napovídá, sloužily Masné krámy  původně k prodeji masa. Na pivnici byly přestavěny v roce 1953, a rychle získaly značnou popularitu díky prvotřídnímu pivu z Budějovického Budvaru a výborné kuchyni. Po povodni v roce 2002 musely být uzavřeny a po pětileté odmlce byly znovu otevřeny 5. prosince 2007. Rekonstruovaný interiér, jehož autorem a dodavatelem je studio Story Design a.s., navazuje nejen na tradici původní restaurace, ale i na historický charakter budovy. Proto byly voleny architektonické prvky a tradiční materiály, které toto historické vyznění podporují (dubový masiv, přírodní kůže, černý matný kov, patinovaná měď). Nábytkové vybavení interiéru má jednoduchý a účelový charakter a svými výrazovými prvky také evokuje historickou sounáležitost se stavbou. To však neznamená, že by se v Masných krámech neuplatnily i nejmodernější trendy vybavení restauračních zařízení. Proto zde nalezneme jak velkoplošné obrazovky a další techniku pro velkoplošnou projekci, tak i WIFI připojení k internetu či bezdrátovou pokladní techniku. Kapacita pivnice je 178 míst. 

Kroužkovaný ležák v Masných krámech
Nejdůležitějším druhem piva v nabídce Masných krámů je „kroužkovaný ležák“ Budweiser Budvar. V Masných krámech se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje – jako na jediném místě na světě - přímo z tanku. Kroužkovaný ležák je jinak k dostání jen ve vybraných českých restauracích, všude je ale k dispozici pouze sudový. Kvůli obsahu živých kvasinek je totiž kroužkovaný ležák velmi citlivý na podmínky skladování (při 6°-8° C) a ošetřování, které splňují jen některé restaurace. Počáteční postup výroby kroužkovaného ležáku je stejný jako u vaření ležáku Budweiser Budvar. Rozdíl spočívá v tom, že do hotového piva v konzumní jakosti se před stáčením přidá určité množství „kroužků“ – neboli nové kultury pivovarských kvasinek v nejlepší kondici a nový podíl extraktu. Kvasinky pak pokračují ve své práci a dostávají se živé přímo k zákazníkovi. Díky nim má kroužkovaný ležák lepší senzorické vlastnosti než klasický sudový ležák (vyšší plnost, vyšší říz, pevnější pěna aj.).

Kontakt pro média

Ing. Petr Samec Dr.

tiskový mluvčí

+420 387 705 284

Zasílání novinek

Vložte vaši e-mailovou adresu a dostávejte novinky ihned po zveřejnění

E-mail*
Jméno*
Příjmení*
Země*
Medium*(Vydavatel - název)
* Povinné položky